Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Tuesday, September 6, 2011

2 ORANG MELAYU MANGSA KORBAN MOGADISHU , HAMPEH

Nampaknya bukan saja peristiwa Bukit Kepong sahaja yang ramai generasi kini terkeliru, terlupa, buat-buat lupa dan tak tahu. Malahan sejarah tahun 1993 pun ramai antara kita yang lupa. Kita lupa bagaimana tentera kita khususnya Askar Melayu menjadi wira dunia, di mana askar Amerika dan Pakistan sendiri tidak seberani Askar Melayu kita dalam pertempuran di Somalia yang mengorbankan, insyaAllah аѕ Syahid Koperal Mat Aznan.
Alhamdulillah bukan blogger Pakatan Rakyat sahaja yang menyentuhnya seperti Kedah Lanie malah blogger UMNO juga memaparkan dengan sindiran lagi seperti blog Paneh.

Bukan setakat lupa, malahan pimpinan kita pun tidak bersuara lantang mempertahankan keperwiraan Askar Melayu apabila filem Holywood Blackhawk Down menafikan sama sekali keperwiraan askar kita.

Bukan setakat pemimpin negara, malahan dikatakan pemimpin tertinggi ATM pun tidak berani hendak membetulkan fakta sepertimana dalam ruangan komen dalam blog almarhum ayah saya di http://hjmalakan.blogspot.com/2009/09/sabung-nyawa-di-mogadishu.html

Rakyat Malaysia yang kedua syahid di Somalia insyaAllah, ialah Kolonel Rashid Musa.

Mengikut laporan di bawah jurukamera Bernama аѕ Syahid Noramfaizul insyaAllah, telah ditembak oleh askar pengaman kesatuan Afrika AMIFOR.

Selain Allahyarham Noramfaizul, 2 lagi rakyat Malaysia pernah terkorban di Mogadishu sebelum ini ialah Koperal Mat Aznan dan Kolonel Rashid Musa. Apa khabar waris mereka berdua agaknya? Al-Fatihah untuk semua prajurit tanahair yang telah terkorban.

*********
Top Malaysian businessman murdered: Prominent Malaysian businessman, Colonel Rashid Musa has been gunned down and killed during a botched kidnap attempt in south Moqdishu. The colonel was a partner in the Somali Telecommunication Service (STS), a joint venture between Malaysians and Somali businessmen. Musa first came to Somalia with the Malaysian military contingent deployed as part of UNOSOM in 1994-95. North Moqdishu warlord Ali Mahdi Mohamed confirmed the incident, sending a message of condolence to the government of Malaysia. Apart from this telecommunications venture, the Somali-Malaysian bank opened in Moqdishu in April last year and there has been talk of Malaysian technicians assisting in the re-opening of the port. Malaysian business interests are often closely linked with members of Hussein Aideed's faction. (IRIN, June 2; AFP, June 2; ION, June 6) - africa.upenn.edu.

Thursday, January 24, 2002
Malaysian factor in ‘Black Hawk Down’

KUALA LUMPUR: In the Hollywood action movie Black Hawk Down, there are only fleeting shots of Asians helping to rescue 75 US soldiers pinned down by militia fire in Mogadishu, Somalia. And that is not good enough for Brig-Jen (Rtd) Datuk Abdul Latif Ahmad. He wants the real story of what happened on Oct 3, 1993 told. He was the commander of the Malaysian contingent which was part of the UN peacekeeping force in the tumultuous African state. - The Star.

No comments: