Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Tuesday, July 12, 2011

DARI ALLAH BELIAU DATANG KEPADA ALLAH AKAN KEMBALIPeguam tersohor dan dihormati ramai Raja Aziz Addruse meninggal dunia pada jam 1.20 petang tadi akibat penyakit barah.

Raja Aziz, 75, pernah menerajui Majlis Peguam sebanyak tiga kali iaitu pada 1976-1978, 1988-1989 dan 1992-1993.
Beliau juga terkenal kerana mewakli beberapa individu terkenal dalam kes mereka.

Antaranya termasuk kes liwat pertama membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998, kes saman RHB terhadap pengasasnya Tan Sri Rashid Hussein dan mewakili bekas Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra dalam petisyen ketiga yang difailkan baginda bagi mencabar keperlembagaan pemasyhuran anakanda sulungnya sebagai Sultan.
Jenazah allahyarham kini ditempatkan di kediamannya di Bukit Kenny dan dijadual dikebumikan di tanah perkuburan Islam Bukit Kiara selepas disolatkan.

Semoga Allah mencucuri rahmat atas rohnya dan ditempatkan bersama-sama orang yang soleh.
Kita doakan semoga dosanya diampunkan Allah dan permudahkan beliau di alam barzakh dan ke syurga.

KUALA LUMPUR, July 12 — Raja Aziz Addruse, one of the country’s most distinguished and respected lawyers, died today after a long illness. He was 74.

He was elected a commissioner of the Geneva-based International Commission of Jurists (ICJ) in 2006. Raja Aziz was the third Malaysian to be elected to this prestigious post after former Lord President Tun Mohd Suffian Hashim and senior lawyer Param Cumaraswamy.

Raja Aziz (picture) was elected Bar Council president three times, the first from the 1976-1978, then 1988-1989 and then for the 1992-1993 term.

He appeared before the courts in a variety of high-profile human rights and rule-of-law cases. He was the lead counsel for Datuk Seri Anwar Ibrahim’s Sodomy I case.

He was also a member of the Malaysian National Society of Human Rights.

He studied law at the University of Bristol.
Posted by PASPB at 12:47 AM

No comments: