Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Monday, September 16, 2013

MULTAQA BERI IZZAH DAN LAHIRKAN ULAMA BERTAQWA


  ALLAH tidak tanya kita menang atau tidak tetapi ALLAH akan bertanya bekerja atau tidak , maka bekerjalah, carilah redha ALLAH - ucapan Tuan Guru Haji Hadi di Multaqa Ulama Se -Malaysia

Kesimpulan dari Multaqa Ulama Se Malaysia
sila rujuk :
http://pondoktauhid.blogspot.com/2013/09/multaka-ulama-se-malaysia-kesimpulan.htmlALOR SETAR: Ulama dilihat hebat secara zahir, tetapi tidak mempedulikan hal ehwal masyarakat Islam akan menjadi alat kepada musuh Islam, kata Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib.

Beliau menjelaskan, ulama yang bagus mengambil berat kerja-kerja amar makruf dan nahi mungkar. 

Memetik kata-kata Imam Ghazali, katanya orang memusuhi lelaki memakai emas, tetapi tidak memusuhi pemerintah yang melanggar hukum Allah adalah ulama jahat.

Justeru, beliau menjelaskan lagi bahawa ciri ulama yang bersama dengan Nabi Muhammad s.a.w ialah yang bersikap keras ke atas kekufuran orang kafir dengan mempertahankan dasar Islam dan tidak menukar agama dengan dunia.

Mereka, ujarnya berkasih sayang sesama dengan orang beriman dan tidak suka berbalah sesama sendiri termasuk ketika ketiadaan musuh kerana mereka mahukan keredhaan Allah. 

“Mereka yakin dengan janji Allah bahawa Islam akan menang, walaupun yang mereka cuba laksanakan dimusuhi oleh orang musyrik, kafir dan munafik,” jelasnya ketika berucap pada Multaqa Ulamak Se-Malaysia anjuran Dewan Ulamak PAS Pusat di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut, hari ini.

Jelas beliau lagi, golongan yang memusuhi Islam ialah orang yang jahil dan tidak kenal Islam, ulama yang jahat (ussu') yang menjual agama untuk kepentingan dunia, kerajaan yang mewarisi dasar-dasar kufur penjajah, orang-orang kafir, Yahudi dan Nasara. 

Katanya, mereka tidak perlu masuk Yahudi dan Kristian, tetapi dasar Yahudi dan Nasrani diamalkan di dalam semua urusan kehidupan.

Sementara itu, Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia menerusi facebooknya mengucapkan selamat berultaqa buat semua para alim ulama, para asatizah dan ilmuan Islam yang menggabungkan diri mereka dengan PAS.

“Semoga multaqa ini benar-benar mampu memberi izzah dan meningkatkan prestasi ulama agar lahir ulamak yang haraki yang gigih berjuang, memimpin dan membimbing ummah ke arah mendaulatkan Islam di atas tanah air tercinta,” ujarnya.

No comments: