Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Friday, September 20, 2013

AKHIRNYA KESATUAN MENANG

Harakahdaily,
18 Sep 2013
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak dengan kos saman kes fitnah yang difailkan oleh Timbalan Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kamarul Zaman Shaharudin ke atas dua pemegang jawatan Kesatuan Pekerja-Pekerja DBP.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Wira Kamaludin Md Said ketika membaca penghakiman bertulisnya pagi tadi memutuskan bahawa saman yang difailkan oleh Kamarul Zaman itu wajar ditolak kerana beliau tidak boleh menyaman tort fitnah ke atas kedua-dua defendan iaitu Hasni Abas dan Yusuf Salim kerana mereka adalah pemegang jawatan Kesatuan Sekerja DBP.

Pada masa saman itu difailkan Hasni memegang jawatan Yang Dipertua Kesatuan manakala Yusuf pula adalah Setiausaha Kesatuan. Mereka disaman atas kapasiti pemegang jawatan Kesatuan Sekerja DBP.

Dalam penghakimannya, Hakim bersetuju dengan hujah peguam defendan bahawa saman Kamarul Zaman atas tuntutan tort fitnah adalah bertentangan dengan Seksyen 22 Akta Kesatuan Sekerja 1959 yang memberi imuniti kepada mana-mana pemegang jawatan Kesatuan Sekerja atas tuntutan tort yang dilakukan oleh mana-mana pemegang jawatan Kesatuan selagi mana ia dilakukan bagi pihak kesatuan.

Hakim berpuas hati berdasarkan keterangan adalah jelas segala surat yang didakwa oleh Kamarul Zaman memfitnah beliau ditulis oleh Hasni bukan atas kapasiti peribadi beliau sebaliknya ianya dtulis oleh Hasni atas kapasiti beliau sebagai Yang Dipertua Kesatuan dan ia ditulis bagi pihak kesatuan.

Surat-surat yang ditulis oleh Hasni adalah bagi menyatakan bantahan rasmi kesatuan atas pelantikan Kamarul Zaman sebagai Timbalan Ketua Pengarah DBP yang dikatakan tidak mengikut peraturan yang ditetapkan oleh DBP sendiri.

Keputusan kes ini adalah boleh dikira satu ‘landmark’ kerana buat kali pertamanya mahkamah memutuskan bahawa seorang pemegang jawatan Kesatuan Sekerja bagi tuntutan tort iaitu tort fitnah.

Dalam samannya Kamarul Zaman juga menamakan Kesatuan Sekerja DBP dan 4 orang pemegang jawatan kesatuan tersebut.

Bagaimanapun tuntutan ke atas kesatuan awal-awal lagi ditolak oleh mahkamah apabila peguam defendan memfailkan permohonan membatalkan saman tersebut.

Dua orang defendan selain Hasni dan Yusuf yang juga disaman oleh Kamarulzaman memilih untuk berunding dengan Kamarulzaman bagi membayar Kamarulzaman yang mana Hasni dan Yusuf tidak bersetuju dengan rundingan tersebut dan terus melawan kes tersebut sehingga selesai.

Isu pelantikan Kamarul Zaman sebagai Timbalan Ketua Pengarah DBP menjadi kontroversi awam sehingga dibawa ke Parlimen kerana wujudnya bukti yang menunjukkan bahawa semasa proses temuduga bagi jawatan tersebut calon yang tinggi markahnya dari Kamarul Zaman iaitu Khalid telah tidak dipilih ke jawatan tersebut dan ianya menimbulkan isu antara kesatuan dan pihak pengurusan DBP.

Hasni dan Yusuf diwakili oleh Azhana Mohd Khairudin dari Tetuan Mohamed Hanipa & Associates manakala Kamarul Zaman diwakili oleh
Hazlan Abdul Hamid.

Dengan kekalahan itu, Kamarulzaman juga diperintahkan mahkamah untuk membayar kos sebanyak RM20,000 ke atas defendan-defendan.

Untuk rekod, Hasni Abas adalah antara tenaga penggerak utama kempen menentang PPSMI dan pada masa ini giat dalam aktiviti aktiviti Paksi.

No comments: