Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Monday, November 7, 2011

NASIHAT UMNO ULU PADA UMNO BANDAR

Komen :
Ini kisah tauladan WZWH(UMNO Ulu Tembeling) nak cerita etika kalau kita jadi orang kuat seseorang MP atau ADUN.

MP Jerantut ialah YBM Tan Sri Tengku Azlan ibni Almarhum Sultan Abu Bakar. Satu Malaysia kenal kerana Ku Lan adik Tuanku Sultan Pahang dan pernah satu masa menantu Yang Tuan Negeri Sembilan @ Agung.

Ahli parlimen WZWH ini anak raja yang humble dan sangat baik budi pekerti. Maka orang Jerantut pun ingat orang-orang yang selalu ikut Ku Lan bila balik ke Jerantut dari Kuala Lumpur juga berperangai demikian.

Orang ini bukan orang kuat Ku Lan sebab kalau orang kuat dia mesti berjawatan dalam UMNO samada peringkat Bahagian mahu pun cawangan. Orang ini bukan orang Jerantut dia orang Kuala Lumpur mungkin berasal dari Pekan.

Orang ini dipanggil sebagai 'orang ikut' kerana sering mengikuti Ku Lan balik ke Jerantut atas urusan parti dan parlimen.

Satu hari semasa 'orang ikut' ini mengikut Ku Lan menghadiri satu majlis politik di Jerantut. Berlakulah kemalangan kecil ketika 'orang ikut' ini mahu membelok keretanya ke satu simpang. Mungkin kerana 'orang ikut' ini lambat bagi signal maka bontot kereta mewahnya dilanggar oleh sebuah motosikal.

Kemiklah bontot kereta mewah 'orang ikut' ini. Motosikal itu kepunyaan seorang budak muda anak sedara kepada seorang Ketua Cawangan UMNO di Ulu Tembeling. Budak muda itu terpelanting ke tepi jalan dan luka. Motosikalnya rosak teruk juga.

Sepatutnya 'orang ikut' ini bawa budak itu ke hospital Jerantut tetapi apa yang berlaku 'orang ikut' itu memaki dan memarahi budak muda itu," kalau kat KL aku sudah tampar budak ni".

Ketika kemalangan itu ramailah orang Jerantut berkerumun termasuk orang UMNO dan orang Jerantut. Kebetulan pula Ketua Cawangan UMNO Ulu Tembeling ada bersama melihat anak saudaranya yang luka. Ketua Cawangan Ulu Tembeling itu kata,"ini Jerantut bukan KL, tak payah tamparlah."

'Orang ikut' jawab,"kereta aku ini kereta mahal dan mewah".

Kebetulan pula budak muda itu lesennya mati tidak diperbaharui dan motosikalnya juga tiada 'road tax'. Maka 'orang ikut' mahu buat report polis. Orang UMNO Jerantut nasihat kepada 'orang ikut' itu janganlah buat report polis.

Tapi akhirnya 'orang ikut' buat juga report polis. Maka bapa budak muda itu bimbang kerana anaknya tiada lesen hidup dan 'road tax'.

Di kedai kopi Jerantut ramai orang bercerita," itulah perangai orang UMNO...sepatutnya tolong budak muda itu bawa ke hospital atau klinik bukan memarahi dan memaki budak muda itu".

WZWH dengar bapa budak muda itu mahu mengadap Ku Lan mahu berceritakan hal. Biasalah orang Ulu Tembeling dengan anak raja perangai mereka bila ada kesulitan mereka jumpa raja.

Kisah teladan dan etika WZWH nak sampaikan jika kita orang kuat MP atau ADUN jika terjadi kes yang demikian jangan kita cepat melenting, marah-marah dan maki-maki. Kita kena cool. Segala kerosakan dan kerugian kita senyum saja tanggung sendiri.

Sekarang orang Jerantut satu taman perumahan dengan budak muda itu bercerita...di kedai kopi bercerita...kepada WZWH juga orang bercerita. Bapa budak muda itu pun bercerita kes itu kepada WZWH lebih-lebih lagi bapa budak muda itu orang Ulu Tembeling.

WZWH harap 'orang ikut' itu tahu dan faham etika jadi orang kuat Ku Lan.
Posted by WZWH (Wan Zamzuri bin Wan Hasenan AMP)

1 comment:

Anonymous said...

anak ogahe pas lah katakan...........Politician's stepson remanded over robberies
Share The Star/Asia News Network
Monday, Nov 07, 2011
KOTA BARU - The stepson of a Kelantan PAS assemblyman has been remanded for seven days on suspicion of being involved in a spate of armed robberies at 24-hour convenience stores.

Sources said the remand order for the suspect, believed to be in his 20s, was issued by magistrate Mohd Asri Rahman Sidik at a magistrate's court here yesterday.

The source also said the suspect was being investigated under Section 392 and 397 of the Criminal Procedure Code for the offences.

Police arrested the suspect at his home in Jalan Telipot at 11.30pm on Saturday.

The suspect is said to have robbed at least five 24-hour convenience stores located at Jalan Parit Dalam, Jalan Seri Cemerland, Jalan Kebun Sultan, Jalan Merbau and Jalan Hamzah.

Sources added that the suspect entered the convenience stores under the pretext of buying prepaid phone services before threatening the cashier with a knife to hand over money from the cash register.