Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Thursday, November 24, 2011

INILAH YANG DINAMAKAN TRANSFORMASI MENYEMPITKAN DEMOKRASI !

Nasrudin : Akta baru sekat ‘hak’ protes di kawasan masjid,

KUALA LUMPUR, 24 Nov[TMI] — Pemuda PAS mempersoalkan peruntukan Rang Undang-undang Perhimpunan Aman yang melarang perhimpunan diadakan di pekarangan rumah ibadat khususnya masjid berbanding amalan selama ini.
Ketuanya Nasrudin Hasan (gambar) berkata, selama ini isu-isu melibatkan Islam, perhimpunan atau protes diadakan di kawasan masjid.
“Sebagai contoh, jika timbul isu yang melibatkan kepentingan agama Islam seperti penghinaan terhadap agama, isu akidah dan seumpamanya, sudah tentu bermula dari mimbar khutbah sehinggalah pekarangan masjid menjadi lokasi himpunan yang paling starategik dan berkesan, justeru tujuan himpunan aman dianjurkan adalah untuk memberi maklumat, mencetuskan kesedaran, menyatukan suara dan tindakan.

“Demikian juga himpunan aman yang memerlukan perarakan dari satu destinasi ke satu destinasi yang lain untuk menarik perhatian umum terhadap mesej yang dibawa oleh penganjur jelas memerlukan jalan raya,” kata beliau dalam satu kenyataan.
Rang Undang-undang Perhimpunan Aman akan dibentangkan untuk bacaan kali kedua hari ini dan dibahaskan.
Katanya, ada isu yang berlaku terkadang perlu ditangani segera dan oleh itu, apa rasionalnya apabila terpaksa menunggu 30 hari selepas notis, barulah himpunan aman itu boleh dilangsungkan kerana disyaratkan notis himpunan tersebut mestilah 30 hari sebelum. “Peraturan ini tidak menepati aspirasi penganjuran himpunan aman.
“Kita bukan berhimpun untuk konsert hiburan yang membolehkan kita bersiap awal. Penganjuran konsert, usahkan 30 hari, tiga bulan sebelum pun tidak mengapa,” kata beliau lagi.
Sebaliknya menurut beliau, ini adalah himpunan aman yang banyak keadaannya bersifat respons balas terhadap sesuatu isu semasa yang timbul dan perlu tindakan pantas.
“Contoh mudah, hari ini orang hina agama anda, apakah anda perlu menunggu 30 hari untuk menyatakan bantahan terhadap penghinaan tersebut?
“Jika sifat himpunan itu aman, maka apa yang diperlukan ialah kawalan keselamatan oleh pihak polis pada hari peristiwa atau himpunan itu dianjurkan tanpa perlu pihak polis melancarkan sebarang provokasi seperti menggunakan gas pemedih mata dan ‘water cannon’,” tambah Nasrudin dengan merujuk kepada hhimpunan aman Citra Warna, perarakan Maulidur Rasul, Hari Kebangsaan atau sambutan Hari Kemerdekaan negara serta lainnya.
“Semua himpunan besar itu memerlukan lokasi seperti pekarangan masjid dan jalan raya.
“Saya melihat, di sebalik tabir slogan transformasi yang diledakkan oleh Umno dan BN, mereka secara strategik sedang merangka satu tindakan untuk lebih mencengkam kuasa ke atas rakyat sekali gus membohongi rakyat dengan pelbagai komitmen kononnya ke arah perubahan tetapi perubahan yang dimaksudkan ialah perubahan yang lebih mengukuhkan cengkaman, menyempitkan ruang demokrasi, mengeraskan hukuman ke atas rakyat,” kata beliau lagi.
Bagaimanapun Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) Abdullah Zaik Abdul Rahman menyatakan pendirian menyokong undang-undang tersebut kerana menurutnya ia masih lagi mempunyai semangat demokrasi dan memberi lebih kebebasan kepada masyarakat untuk berkumpul.
Bagaimanapun, Abdullah Zaik berkata terdapat beberapa perkara yang tidak dipersetujui oleh pihaknya seperti meletakkan kuasa pasukan sebagai kuasa tertinggi dan juga denda RM20,000 ke atas mereka yang sabit kesalahan.
“Undang-undang ini masih lagi memperuntukan polis berkuasa penuh kerana sekiranya mereka membantah perhimpunan tersebut, penganjur tidak akan mampu berbuat apa-apa, sepatutnya bantahan dibuat oleh pihak lain, bukan anggota polis, polis sepatutnya menjadi pemudah cara bagi penganjur untuk melaksanakan demonstrasi atau perhimpunan tersebut,” katanya lagi.
Tambah beliau, meletakkan kawasan masjid dan rumah ibadat sebagai kawasan larangan untuk melakukan demonstrasi amat disokong kerana itu dapat memelihara kesucian tempat untuk beribadat.

3 comments:

Tengku Cik Tengku Jamil said...

maksudnya tak boleh buat perhimpunan, selama ini pun perhimpunan yang ada adalah aman belaka, tak ada yang bawa senjata dan meriam, siapa yang bawa? anda yang pernah menyertai perhimpunan tahu jawapannya. kemudian tak boleh di kawasan masjid, sedangkan orang solat zohor dulu, dah tentu ramai di masjid, apakah nanti masjid terpaksa ditutup, dan mungkin ada amaran tidak dibenarkan solat buat sementara waktu di masjid ini - arahan pegawai atasan - akhirnya nanti kemarahan rakyat makin memuncak. kemudian denda sampai RM20 ribu memang tak munasabah, anak muda mana ada wang sebanyak itu, maknanya kena makan free dalam penjara, kalau ada 100 ribu makan free, cukupkah penjara menampungnya? andai rakyat mogok, tak nak bayar, dan rela masuk penjara, kecoh juga jadinya. undang-undang manusia ni banyak cacatnya. tengoklah nanti...

Reformis Anak Muda said...

pihak kerajaan melayu umno yg dah tersepit... mcm tu la menggelupur nya... sudah takut dgn rakyat... hanya penyalahgunaan kuasa dan penipuan SPR shj yg boleh menangkan mereka...

zul_neem said...

assalamualaikum

dalam keadaan kerajaan(Bn) ingin meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara dan berada didalam keadaaan konsisten bersaing dengan negara-negara jiran dipasaran dagangan antarabangsa akan bertindak memantau kebolehan,citarasa,keazaman,komitmen,prihatin,semangat dan dayausaha rakyat malaysia melalui rang undang-undang perhimpunan aman, yang serba banyak boleh melemahkan elemen faktor-faktor pengeluaran umapamanya manusia(rakyat malaysia)yang menjadi faktor penyumbang kepada ekonomi kapitalisma dinegara kita ini.Rang undang-undang ini bukan sahaja menakutkan pihak yang bertentangan dengan kerajaan (BN)tapi secara moralnya ini boleh menyekat kredibiliti rakyat untuk mendapatkan hak-hak,keuntungan-keuntungan,penjagaan dan pemeliharan daripada majikan mereka iaitu kerajaan malaysia(BN).Pertentangan yang hebat boleh terjadi antara majikan dan pekerja jika kita mengkaji sejarah zaman baru atau zaman perindustrian dieropah atau asas-asas kebangkitan komunisme di Rusia dan Cina antaranya berpunca daripada kaum pemodal menghisap darah dan menindas para pekerja(rakyat) dengan peraturan-peraturan,undang-undang dan enekmen-enekmen yang mencengkam mereka(pekerja).Adakah kerajaan Malaysia(BN)ingin secara langsung atau tidak langsung sanggup berhadapan dengan rakyat Malaysia yang mojoritinya terdiri dari golongan muda lagi dewasa yang bernafsu lagi berkemahuan dengan slogan sana tidak boleh,sini takboleh,atas tidak boleh, bawah tidak boleh,yang boleh ikut kata aku dan perintah aku.