Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Friday, November 18, 2011

AMAT SERIUS , BUKIT TAGAR PERLU DI PAGAR !


LebuhRaya Utara Selatan (PLUS) berhampiran Tol Bukit Tagar dah sampai kemuncak tahap kemerbahayaannya. Saban hari ada sahaja kemalangan sampaikan ada yang mengatakan ada kena mengena dengan hantu. Malam semalam di Km 425.6-425.8 antara 8malam hingga 11 malam berlaku kejadian kemalangan berganda yang melibatkan lebihkurang 12 kenderaan.
Kesannya 1 maut dan 5 parah manakala lebih 60 orang terselamat.
Kemalangan ini dah terlalu banyak dan kita boleh layari blog ondscene yang memaparkan gambar kemalangan di Bkt Tagar yang lepas.
Tak sanggup teman tunjuk gambar kemalangan, cuma teman tekannkan tindakan bersepadu mengekang kekurangan kualiti atau pencemaran kualiti jalanraya dan udara di sekitar Bkt Tagar itu.

Dulu ada citer orang bengkel buat projek mengeksidenkan kenderaan denga melumurkan jalanraya dengan minyak pelincir dan sebagainya.
Cuma yang terkini , ramai saksi dan penduduk serta pengguna jalanraya yang merungut dengan air busuk serta berkimia dari lori sampah dari KL yang dibuang melalui jalan itu ke Tempat pembuangan sampah di Bukit Tagar.
Fakta ini ada juga logiknya di mana apabila air meleleh dari lori terlibat akan menjejer ke jalanraya dan akan menutup gerigi jalan yang sepatutnya permukaan jalanraya kesat bukan licin . Jalanraya yang bagus mestilah mempunyai jalan yang jika dilihat dengan dekat batu kerikil yang ditar selalunya tidak licin bagi memudahkan cengkaman tayar apabila membrek kenderaan.

Sedemikian Jabatan Alam Sekitar, Kementerian Perumahan , Jabatan Kerja Raya dan PLUS dan agensi yang berkaitan wajar berkerjasama mengkaji kesan lelehan air lori sampah atau rekabentuk laluan lebihraya dan lain-lain kemungkinan dengan serius.
Meminjam kata-kata blog serius sampai nak berak pun kena serius apatah lagi jika melibatkan ancaman nyawa manusia.


No comments: