Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Thursday, September 1, 2011

MALUNYA , MALAYSIA BUKAN NEGARA PENANDATANGAN KONVENSYEN PBBB

Mahkamah halang penghantaran pelarian ke Malaysia

31/08/2011 1:53pm

SYDNEY 31 Ogos – Mahkamah tinggi di Australia hari ini menghalang rancangan kerajaan Australia untuk menghantar pencari suaka ke Malaysia, dengan berkata, pelarian tidak boleh dihantar ke negara di mana mereka tidak dilindungi undang-undang.

Keputusan itu merupakan tamparan kepada rancangan kerajaan bagi menghantar sehingga 800 pencari suaka ke Malaysia sebagai pertukaran menempatkan semula 4,000 pelarian, sekali gus menyebabkan ratusan pencari suaka dalam dilema ketidaktentuan undang-undang.

“Hari ini, mahkamah tinggi membatalkan pengumuman Menteri Imigrasi dan Kewarganegaraan bahawa Malaysia sebuah negara di mana pencari suaka, yang memasuki Australia melalui Pulau Christmas, boleh dibawa untuk tuntutan suaka mereka diproseskan,” kata mahkamah dalam satu kenyataan.

Peguam kepada dua lelaki Afghanistan, yang menjadi tumpuan kes ini, menegaskan, perjanjian (dengan Malaysia) itu melanggar tanggungjawab Australia terhadap pencari suaka kerana Malaysia bukan negara penandatangan konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai pelarian.

Mahkamah tinggi memihak kepada alasan itu dengan satu keputusan majoriti. – AFP

No comments: