Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Thursday, September 29, 2011

FELDA ANAK EMAS AKAN JADI MACAM MAS ?

FELDA
Felda Plantation dicagarkan tanpa restu pengurusan

KUALA LUMPUR, 28 Sept: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) curiga dengan keputusan yang dibuat mesyuarat Lembaga Pengarah Felda yang didakwa dipengaruhi ahli politik yang berkepentingan terhadap Felda.

Lebih menimbulkan persoalan apabila mesyuarat pada Ogos lalu dibuat ketika Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abdul Wahab tiada kerana menunaikan umrah.

Presiden Anak, Mazlan Aliman berkata, salah satu keputusan penting iaitu mencagarkan keseluruhan tanah Felda Plantation kepada kumpulan pelaburannya, Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH) selama 60 tahun wajar dipertikaikan.

Difahamkan, Dzulkifli tidak dimaklumkan apa-apa sebelum cadangan tersebut dibawa dalam Lembaga Pengarah, dan Lembaga Pegarah bersetuju mungkin atas permintaan ahli-ahli yang sebahagiannya ialah orang politik.

"Apa hak Lembaga Pengarah Felda membuat keputusan demikian?

"Adakah ini bermakna FGVH akan membuat pinjaman berskala besar dengan Tanah Felda Plantation sebagai cagarannya?

"Dan bagaimana keputusna itu boleh dibuat di saat Datuk Dzulkifli tiada dalam mesyuarat?Adakah memang sudah dirancang mesyuarat itu dibuat ketika beliau tiada?" soalnya pada sidang media di Pusat Khidmat Masyarakat Dun Gombak Setia, dekat sini hari ini.

Turut menimbulkan keraguan apabila mesyuarat membuat keputusan melantik Pengerusi Felda, Tan Sri ISa Samad untuk menerajui Koperasi Permodalan Felda Berhad (KPF) atas alasan program penstrukturan semula FGVH.

Ini kerana Isa bukan peneroka, kakitangan kumpulan Felda, isteri dan anak peneroka yang menjadi ahli berdaftar koperasi.

"Adakah pelantikan beliau melalui 'pintu belakang' bagi membolehkan ekuiti KPF bernilai RM398.32 juta iaitu sebanyak 51 peratus dalam Felda Holding dibawa masuk ke FGVH?

"Adakah ini juga membawa maksud Isa akan menguasai aset KPF yang bernilai RM1.17 bilion dan memudahkannya melaksanakan polisi perniagaan tanpa sebarang gangguan? soalnya yang juga Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembagunan Wilayah PAS Pusat.

Tuntut pendirian kerajaan

Ekoran beberapa keputusan yang dilihat berpihak kepada individu berkepentingan dan mengenepikan nasib peneroka, Anak mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan pendirian secara terbuka mengenai keputusan tersebut.

Ini kerana keputusan tersebut dilihat bukan hanya mewujudkan konfrantasi dengan Dzulkifli namun dengan 23 kakitangan kumpulan Felda dan peneroka.

"Perdana Menteri mesti nyatakan pendirian yang jelas mengenai implikasi keputusan ini.

"Anak difahamkan keputusan Lembaga Pengarah ini dipersetujui oleh Menteri yang bertanggungjawab mengenai Felda iaitu Datuk Ahmad Maslan yang didalangi Isa.

"Mereka berdua adalah pengkhianat yang mencampuri urusan Pengarah Besar Felda.Perdana Menteri tidka boleh berdiam diri sahaja," katanya.

Hazayani Zakaria

MAS
(Syarikat Penerbangan Malaysia.

SUBANG JAYA, 28 Sept: Isu penggabungan syarikat penerbangan Airasia dengan Penerbangan Malaysia Berhad (MAS) semakin hangat diperkata sehingga menimbulkan bantahan dari pelbagai pihak termasuk Kesatuan Pekerja-Pekerja MAS Semenanjung Malaysia (MASEU).
Dalam satu temubual bersama Setiausaha Agung Maseu, Ab Malek Arif di pejabatnya hari ini, beliau menjelaskan MAS mempunyai banyak aset, kenapa perlu penggabungan dengan syarikat yang kecil seperti Airasia yang hanya baru bertapak.
"MASEU memang tidak setuju dengan penggabungan tersebut kenapa MAS yang mempunyai banyak aset perlu bergabung, ini menjadi satu kemusykilan dan persoalan.
"Secara jelas saya katakan dalam penggabungan ini, kita hanya nampak Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Airasia, Tan Sri Tony Fernandes hanya di hadapan sedangkan yang memainkan peranan di belakang masih ada lagi tangan-tangah ghaib.
"Kita tahu Tony tidak akan dapat berbuat apa-apa jika tiada mereka yang mempunyai pengaruh di belakang. Tony datang di bawah arahan pihak tertentu dan ini diketahui oleh kakitangan MAS,” katanya.
Sebenarnya, kata beliau tangan ghaib ini telah wujud sekian lama semenjak zaman Tan Sri Tajuddin Ramli menjadi Pengerusi MAS apabila Perdana Menteri pada waktu itu, Tun Mahathir Mohamed melantik Tajuddin menggantikan Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman walaupun pada waktu itu MAS sentiasa mendapat keuntungan setiap tahun.
Katanya, manakala semenjak pengerusi ditukar MAS bukan sahaja tidak untung malah terus rugi setiap tahun.
Tambah Malik lagi sehingga sekarang kakitangan MAS masih memarahi dan tidak maaf apa yang telah dilakukan oleh Mahathir itu.
"Secara jelas kakitangan MAS tidak maafkan Mahathir sehingga sekarang persoalan timbul kenapa individu yang boleh membawa keuntungan kepada MAS ditukar dan membawa masuk mereka yang telah menyebabkan MAS rugi teruk.
"Tidakkah ini menunjukkan ada individu yang berpengaruhi di dalam politik mahupun kerajaan?” soalnya.
Justeru, beliau ingin menyatakan sejak Januari hingga Mac tahun 2011, MAS mengalami kerugian RM270 juta manakala dari April hingga Jun kerugian bertambah dan hampir RM500 juta.
Keadaan ini, ujarnya menyebabkan kakitangan MAS tidak boleh terima, jelas ada sesuatu yang berlaku di sebaliknya.
"Kenapa kerugian ini terus berlaku dan persoalan kenapa kerajaan tidak memanggil Abdul Aziz kembali jika selama ini dibawah beliau kita tahu MAS sentiasa untung," ujarnya lagi.
Setiausaha Agung MASEU itu memberitahu mereka bersetuju jika ia adalah kerjasama biasa tetapi penggabungan yang membolehkan Tony masuk ke dalam MAS tidak boleh diterima.
"Kerjasama biasa kami boleh terima tetapi jika selain dari itu kami tidak boleh terima kerana kita tahu Tony bukan sahaja masuk untuk dirinya sendiri tetapi bersama-sama tangan ghaib yang ada di belakangnya, apa akan jadi. Tony tidak boleh buat macam AirAsia.
Katanya, kedatangan Tony dengan tangan ghaib itu bukan sahaja ingin mengambil MAS tetapi akan turut mengambil MASKargo dan juga Maintenance Repair Overhaul (MRO).
“Kita tidak mahu ini terjadi.
"MAS adalah hak rakyat dan kerajaan adalah pemegang amanah, kalau ada mana-mana orang dalam kerajaan mahu memberi MAS kepada individu sepatutnya ia dibentang di Parlimen bukannya dibuat mengikut kuasa yang dimiliki oleh mereka," sambung beliau lagi.
Malik menegaskan sekali lagi perancangan awal pengabungan ini akan dilakukan sebelum bermulanya Sidang Dewan Rakyat tetapi apabila perkara ini telah hangat perkara tersebut dilengahkan.
H/daily

No comments: