Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Tuesday, August 2, 2011

TIPIEM ! INI BUKAN KISAH TIPIKAL ATAU TERPENCIL ? KASIHANILAH MEREKA !

KISAH SEMALAM JANGAN ADA YANG PITAM.

Syarikat konsesi mencetak dan mengedar bahan terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Dawama Sdn Bhd telah mengarahkan kesemua pekerjanya, dianggarkan lebih 400 orang, mengambil cuti tanpa gaji bermula esok ekoran masalah kewangan dihadapinya.

Notis itu yang menggariskan pertikaian dengan DBP sebagai alasan, agensi terletak di bawah Kementerian Pelajaran, sebagai punca kepada tindakan tersebut.

Dawama dilaporkan berhadapan dengan masalah kewangan rumit.

The Malaysian Insider menghubungi Dawama beberapa kali, tetapi tiada respons daripada pengurusan mengenai perkembangan terbaru ini.

Tindakan mengejutkan pekerja ini diambil ketika umat Islam memasuki bulan Ramadan, dijangka esok.

Majoriti pekerja Dawama beragama Islam.

Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Dawama Sdn Bhd Zainal Awit berkata, pihaknya menerima notis berkenaan Khamis lalu mengatakan semua pekerja perlu bercuti tanpa gaji sehingga pertikaian dengan DBP selesai.

“Bila pertikaian itu akan selesai, bila kami boleh balik bekerja, kami tidak tahu... tetapi kami diminta mengambil cuti tanpa gaji, bermakna tiada gaji, tiada tarikh bila ia akan berakhir,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Zainal berkata, mengikut notis yang dikeluarkan kepada kesemua pekerja, Dawama mengatakan bahawa pihaknya sedang berhadapan dengan pertikaian ekoran keingkaran DBP mematuhi konsesi yang dimeterai satu dekad lalu.

“Sehingga pertikaian ini diremedikan, kami diminta mengambil cuti tanpa gaji... sampai bila?

Esok, lusa sudah mula bulan Ramadan, kemudian Hari Raya Aidilfitri,” kata beliau yang turut terkejut bagaimana majikannya boleh berhadapan dengan masalah kewangan sedangkan “maklumat kami menunjukkan syarikat sepatutnya membuat keuntungan sehingga RM60 juta setiap tahun.”

“Dawama mencetak dan mengedarkan buku teks, buku dan majalah, di mana ia sepatutnya tidak rugi.

Tetapi kami difahamkan ia berhadapan dengan masalah termasuk tidak mampu membeli kertas,” kata beliau yang mengakui pernah mengadu isu itu kepada Kementerian Pelajaran.

“Tetapi, disebabkan tindakan itu, saya telah digantung tugas selama 14 hari dan apabila saya mula balik untuk bekerja Khamis lalu, kami terima notis ini,” katanya lagi.

Esok, kesemua pekerja Dawama akan berkumpul pdi pekarangan ibu pejabat Dawama di Hulu Klang untuk membuat pendirian dan tindakan susulan mereka.

The Malaysian Insider membawa laporan pada 27 Jun lalu, DBP dan Dawama berhadapan dengan ‘perang dingin’ — dipercayai meruncing bulan lalu di sebalik isu kemerosotan penjualan dan cetakan buku dan majalah terbitan agensi itu sejak beberapa tahun lepas.

The Malaysian Insider juga difahamkan pengurusan kedua-dua entiti itu kini memasuki satu persekitaran yang sangat parah dengan dikatakan tidak dapat bersemuka dalam menyelesaikan isu mereka, sekali gus meletakkan DBP dalam keadaan serba salah.

Sumber itu juga berkata, hubungan tidak mesra itu wujud selepas DBP memutuskan untuk melantik pihak ketiga bagi mencetak buku-buku teks agar ia dapat dibekalkan kepada sekolah menjelang Ogos.

Malah difahamkan ‘perang dingin’ DBP dan Dawama meruncing sehingga ke tahap menutup ‘pintu’ kepada pengurusan agensi itu ekoran selepas kata dua Ketua Pengarah DBP Datuk Termuzi Abdul Aziz baru-baru ini — yang memberi satu tempoh kepada Dawama agar melakukan penambahbaikan dalam mengatasi masalah kemerosotan penjualan dan cetakan buku dan majalah terbitan sejak beberapa tahun lepas.

Dawama diberi tanggungjawab mencetak dan memasarkan bahan bacaan terbitan DBP menerusi kontrak yang ditandatangani pada 1 September 2002 dan sejak itu berlaku kemerosotan yang agak ketara daripada segi cetakan dan jualan.

Tempoh kontrak dengan syarikat konsesi itu adalah selama 12 tahun dan akan tamat pada 2014.

Dua minggu lalu, Termuzi memberi jaminan buku teks akan tetap sampai di sekolah sebelum sesi persekolahan 2012 bermula.

Kini, DBP sedang menggunakan khidmat pihak ketiga untuk mencetak buku-buku teks dan 10 majalahnya termasuk edisi bulan Julai yang tidak dapat dicetak dan diedarkan awal bulan ini. - jalanpulang
kontrak till 2014, tapi dbp sudah appointed new printing service rm60 juta yearly hilang begitu sahaja
KISAH SEBELUM.
BP rugi RM200 juta: Aziz Deraman terlibat?
Oleh HAMAS YASSIN

Membaca kenyataan Aziz Deraman yang tersiar dalam Siasah 04-10 Mac 2011 tentang kerugian DBP mengingatkan penulis tentang peribahasa Melayu yang berbunyi seperti ayam jantan kokok berderai-derai ekor bergelumang tahi. Untuk mengingatkan Aziz Deraman, dia telah menjadi Ketua Pengarah DBP dari tahun 1994 hingga 2004.

Konsesi lima bahagian di DBP kepada Dawama dilakukan pada akhir 2002 semasa Aziz Deraman menjadi Ketua Pengarah DBP. Bagaimana Aziz Deraman sebagai Ketua Pengarah DBP tidak tahu tentang syarat-syarat perjanjian konsesi melibatkan pembahagian 80% kepada Dawana dan 20% kepada DBP untuk buku bukan teks sekolah dan 70% kepada Dawama dan 80% kepada DBP untuk buku teks sekolah dari harga jualan buku tersebut?

Mungkin ketika itu Aziz Deraman terlalu sibuk berkunjung ke luar negara untuk membuat perjanjian MOU dengan universiti-universiti asing dengan alasan kononnya untuk mengembangkan Bahasa Melayu ke luar negara. Penulis difahamkan sepanjang 10 tahun Aziz Deraman berkhidmat sebagai Ketua Pengarah DBP sebanyak lebih 20 perjanjian MOU telah dilaksanakan.

Mungkin Aziz Deraman seronok berjalan hingga lupa tentang konsesi DBP dengan Dawama dan memberikan tanggungjawab terhadap perjanjian konsesi kepada Timbalannya Abu Bakar Muhammad dan juga orang harapannya seperti Kamarul Zaman Shahrudin, Azah Wahab dan Mohd Isa Safuan. Mereka tersebut ialah Pengarah Dasar, Pengurus Kewangan dan Pegawai Undang-undang di DBP ketika perjanjian konsesi dirangka dan dilaksanakan. Mereka bertiga masih ada di DBP sekarang dan dinaikkan pangkat dan gred jawatan lagi.

Penulis mendapat maklum dari konsesi yang merugikan DBP beratus juta ini anak Aziz Deraman berkhidmat di Dawama dengan jawatan yang tinggi juga. Kenapa anak Aziz Deraman bekerja di Dawama? Mungkin Aziz Deraman boleh menjawabnya.

Kepada Aziz Deraman, bagi penulis tidak perlulah membuat kenyataan bahawa kerugian DBP disebabkan pemantauan dan penyeliaan yang lemah oleh DBP dan dalam masa yang sama kemungkinan salah pengawasan di pihak Dawama atau sebagainya.

Apakah Aziz Deraman tidak faham maksud 20% dan 80% serta 30% dan 70% dari harga jualan buku tersebut? Kalau dia tidak faham bertanyalah.

Semasa menjadi Ketua Pengarah DBP sebenarnya anda tidak bertanggungjawab. Anda hanya memakai songkok tetapi sebenarnya berpura-pura sahaja. Cukuplah lakonan anda jangan menjadi ayam jantan kokok berderai-derai ekor bergelumang tahi.
Dicatat oleh ELBI RISALAH
http://dialograkyat.blogspot.com/2011/03/dbp-rugi-rm200-juta-aziz-deraman.html

No comments: