Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Wednesday, August 31, 2011

ASTAGHFIRULLAH ! BAJET PERMATA RM111 JUTA BOLEH INGAT, HOSPITAL KUALA LUMPUR DAH USANG BARU LULUS RM45JUTA

Kementerian Kesihatan akan menggantikan kelengkapan perubatan yang usang di beberapa unit di Hospital Kuala Lumpur (HKL) sebaik sahaja permohonan peruntukan RM45 juta diluluskan kerajaan.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata antara unit terbabit ialah Unit Rawatan Rapi dan Unit Penjagaan Koronari.

Permohonan peruntukan itu sudah dipanjangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk pertimbangan, katanya kepada pemberita selepas melawat warga HKL sempena sambutan Aidilfitri, di Putarajaya hari ini.

Selain itu, Liow berkata, HKL kini dalam proses naik taraf meliputi antaranya pembinaan tempat letak kereta bertingkat dan blok baru bernilai RM600 juta bagi Hospital Ibu dan Anak.

"Blok baru Hospital Ibu dan Anak ini akan dibina tahun depan. Sekarang ini kita dah ambil tender...kita juga akan tempatkan 400 buah katil tambahan untuk blok ini," katanya.

Selain itu, HKL juga bakal mempunyai pusat jagaan harian iaitu Ambulatory Care Centre (ACC) bernilai kira-kira RM90 juta yang menempatkan semua pakarnya bagi pesakit mendapatkan rawatan harian, rujukan dan susulan.

Bangunan lima tingkat itu yang dibina berhadapan Hotel Grand Season dijangka siap akhir tahun ini.

Mengulas isu berlainan, Liow berkata, sehingga kini pihaknya tidak menerima laporan mengenai mutasi wabak selsema burung H5N1 yang dilaporkan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Dunia (FAO) berlaku di Vietnam dan China.

"Kita akan siasat...FAO akan khabarkan jika berlaku mutasi. Jika ada mutasi kita akan ambil langkah berjaga-jaga kerana wabak H5N1 ini tahap keparahannya amat tinggi iaitu 65 peratus dan tahap survivalnya amat rendah," katanya.

Semalam FAO melaporkan mengenai kebangkitan selesema burung di Vietnam dan China serta kemungkinan mutasi yang berlaku pada virus berkenaan menyebabkan vaksin sedia ada tidak mampu untuk melawannya.

FAO turut melaporkan penularan virus itu di Vietnam menimbulkan ancaman langsung kepada Kemboja, Thailand dan Malaysia.

- Bernama

No comments: