Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Wednesday, March 2, 2011

SEKADAR PROJEK BN SIAPA NAK HERAN, YANG PENTING PENGUATKUASAAN ELAK KEKELIRUAN


Makmal Institut Halal Malaysia pertama negara yang bernilai RM27.3 juta yang berperanan sebagai pusat halal antarabangsa akan dibina di Bandar Enstek di sini tidak lama lagi.
Allahhuakbar ! Allah maha mengetahui, pada teman dari RM bajet yang dinyatakan kita boleh tahu bahawa projek itu hanya sekadar projek buat duit. Kalau benor nak buat makmal halal tak perlu nak tunjuk yang pertama di dunia. Buat kecil dulu dan guna pejabat kerajaan yang belambak tak digunakan di Kuala Lumpur. Tunjukkan berjaya atau tidak dan disertai perlaksanaan terhadap pengguna dan peniaga dalam Malaysia. Pastikan peniaga bukan Islam faham tentang halal-haram agar tidak menjual benda yang digunakan orang Islam. Pastikan juga label halal betul-betul boleh membantu pengguna membeza dan mengadu jika ragu-ragu. Bukan setakat label sahaja yang boleh ditiru. Sertakan no Syarikat dan No siri pada label halal baru berkesan. Kalau ada duit semua orang nak buat yang pertama di dunia. Macam buat rekod Malaysia, nak panjat gunung Everest semua nak perlukan duit dan penaja. Memang tak perlu hairan, kalau setakat nak berbangga-bangga semua orang boleh buat dan semua negara boleh buat .Cuma mereka fikir dengan cara itu akan menimbulkan pembaziran. Kalau setakat yang pertama Arab Saudi dan Brunei pun mampu buat dan mereka boleh buat yang pertama di dunia. Cuma fikirlah sejauh mana kebaikan dan keuntungan pada rakyat bila dilakukan?

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, makmal berkenaan akan dijadikan pusat untuk menguruskan semua produk halal termasuk produk antarabangsa yang memerlukan sijil halal.

Menurutnya, makmal ini dijangka dapat meningkatkan kredibiliti dan keupayaan perkhidmatan pensijilan halal selaras untuk menjadikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebagai rujukan utama dalam pensijilan dunia yang diperakui oleh 23 negara lain.

"Makmal halal ini merupakan makmal yang pertama kerana sebelum ini kita menggunakan makmal di Univeriti Putra Malaysia (UPM) di Serdang.
"Diharapkan dengan kewujudan makmal ini, segala urusan berkaitan dengan produk halal dapat dilaksana dengan lebih efisien," katanya selepas mempengerusikan taklimat pelaksanaan projek berkenaan di pejabat TH Properties di Bandar Enstek, Nilai di sini semalam.

Menurut Jamil Khir, skop analisis yang dilakukan di makmal itu kelak mampu menganalisis produk makanan dan produk gunaan sebelum sijil dikeluarkan kepada pemohon.

"Pembangunan kaedah analisis halal pula akan dilaksanakan melalui kerjasama dengan pihak universiti dan badan-badan kerajaan yang lain," katanya.

No comments: