Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Thursday, October 14, 2010

MUSA TAK SEDAR KETUA KAMPONG TERLEBIH

Beberapa buah kampung di Kawasan Sulaman di Tuaran didapati mempunyai ketua kampung berlebihan meskipun tidak mempunyai bilangan penduduk yang ramai.

Berhubung dengan perlantikan itu, Marsah mahu kerajaan negeri menjelaskan kepada rakyat apakah garis panduan sebenar terhadap perlantikan ketua kampung, termasuklah bilangan penduduk yang berada di dalam pengawasan seseorang ketua kampung?

"Di Kawasan Sulaman Tuaran Kampung-kampung yang didapati mempunyai ketua kampung yang berlebihan adalah seperti Bolong Baru, Tambalang, Bolong, Sabandar, Lok Batik, Simpangan, Tajau, Kota dan Serusup yang kelihatan perlantikannya adalah berbaur politik meskipun terdapat beberapa buah kampung tidak mempunyai penduduk yang mencukupi untuk mempunyai 2 atau lebih ketua kampung.

"Sehubungan dengan cadangan SUHAKAM itu saya meminta Majlis Hal Ehwal Anak Negeri Sabah (MAHEINS) di bawah tanggungjawab Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Hajiji Haji Noor mengkaji semula perlantikan berlebihan beberapa Ketua Kampung yang didakwa telah menjawatnya hanya untuk mendapatkan elaun bulanan yang juga dilihat boleh menjejaskan kewangan kerajaan negeri.

"Yang malangnya terdapat perkampungan yang tidak wujud dan termasuk dalam kampung sedia ada seperti Lok Rantis (Perumahan Laya-laya), Bembangan (Kampung Bolong Baru), Suang Murut dan Pulau Bolong (Kampung Bolong), Seri Bayu dan Mentulid (Kampung Kota), Paka (Kampung Shabandar) dan ada lagi perlantikan lain yang tidak dapat disebutkan tetapi mempunyai ketua kampung," soal Marsah.

No comments: