Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Friday, October 8, 2010

MUJUR BETA CACAT !

NASIB BAIK BETA CACAT ...!

Pada suatu hari, seorang raja telah pergi berburu dengan seorang pengikut setianya. Si raja telah berjaya memanah seekor kijang. Lalu si raja memerintahkan pengikutnya menyembelih kijang tersebut.

"Ampun Tuanku ... patik tak sampai hati ... kesian Tuanku". Jawap pengikut tadi.

"Tak boleh harap ..." bentak sang raja lalu bergegas menyembelih kijang tersebut dengan di bantu oleh pengikutnya. Entah di mana silapnya, sebatang jari hantu si raja telah terputus.

"Alhamdulillah" ucap pengikutnya.

Apa lagi si raja pun teramatlah murkanya. "Ada ke patut jari beta terputus, engkau mengucap Alhamdulillah". Sergah raja tersebut.

"Balik ke istana nanti, akan beta sumbatkan engkau ke dalam penjara ..." sambung raja tersebut sambil menahan marahnya.

Lalu di sambut oleh pengikut tadi dengan ucapan "Alhamdulillah" .

Dalam hati raja berkata,

" otak budak ini dah tak betul agaknya."

Di pendekkan cerita si pengikut raja tadi pun di masukkanlah ke dalam penjara setibanya di istana.

Selang beberapa hari, setelah jari hantu raja itu sembuh, baginda pun sekali lagi pergilah berburu. Memang hobi dia berburu. Kali ini baginda pergi seorang diri.

"Ada pembantu pun, bukan boleh diharap" fikirnya.

Jalan punya jalan di dalam hutan, baginda telah di tangkap oleh puak yang makan orang, untuk di jadikan korban kepada tuhannya. Sebelum raja tersebut di sembelih, ketua puak tersebut telah menyuruh orang-orangnya memeriksa kalau-kalau ada kecacatan pada tubuh badan raja tersebut.

"Tok, ada sebatang jarinya cacat ... tinggal sekerat sahaja" beritahu salah seorang anak buahnya.

"Lepaskan dia" arah ketua puak tadi "mengikut ajaran datuk nenek kita, orang yang hendak di jadikan korban hendaklah sempurna sifatnya" terang ketua itu tadi.

"Alhamdulillah" tiba-tiba terpacul keluar kalimat tersebut dari mulut si raja dan tiba-tiba dia teringat dan merasa bersalah kepada pengikut yang di penjarakannya. Si Raja tadi pun berlarilah balik ke istana, bimbang ketua puak tadi berubah fikiran.

Sesampainya di istana lalu di titahkan baginda supaya pengikut yang di penjarakan itu di bawa menghadapnya.

"Maafkan beta" katanya kepada pengikut tersebut yang berdatang sembah.
Dan baginda terus menceritakan apa yang telah terjadi kepadanya.

"Alhamdulillah" sahut pengikut tersebut.

"Eh ... beta yang tak kena sembelih, kenapa engkau pula yang mengucap Alhamdulillah" tanya si Raja kehairanan.

Lalu di jawab oleh si pengikut " Ye lah Tuanku, kalaulah patik bersama tuanku pada hari itu, patiklah yang kena ganti Tuanku sebab patik tidak ada cacat di mana-mana".

Dengan spontan si Raja menjawab "nasib baik beta cacat!"


*intipati kisah seperti di ceritakan oleh seorang Ustaz dalam satu kuliah subuh yang KOMENSEN hadiri.

No comments: