Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Tuesday, October 19, 2010

KUBU DAH JADI KUBOR?

KUBU UMNO DI SINALUNG LEBUR
SATU demi satu kubu kuat UMNO di Tenom lebur oleh kebangkitan kesedaran rakyat akan makna merdeka dan intipati sebenar berpolitik. Kali ini penduduk Kampung Sinalaung, Kemabong, Tenom telah meninggalkan parti keramat orang Melayu; yang selama ini mendakwa kononnya membela kepentingan rakyat Sabah, untuk menyertai PKR di hadapan Ketua Cabang Tenom, Datuk Halik Zaman.

Menurut Ketua Ranting Kg Sinalaung, Kamiang Tumu, penduduk kampung telah mulai bosan dan jemu dengan sandiwara semasa kepimpinan Barisan Nasional yang hanya menjaga kepentingan diri mereka bersama-sama kroni-kroni mereka sahaja. Penduduk kampung menyatakan pendirian mereka secara tulus dan ikhlas kepada, Halik Zaman.

Halik dalam ucapannya menyatakan penghargaan kepada penduduk kampung yang mengalihkan kepercayaan mereka kepada PKR. Beliau juga menyatakan kesanggupan PKR untuk membela dan memperbaiki nasib mereka seandainya diberikan peluang memerintah Sabah dan mengambil alih tampuk pemerintahan Negara Malaysia pada pilihanraya umum ke 13 kelak.
Halik turut melahirkan rasa sedihnya berhubung kebajikan penduduk kampung yang terbiar sekian lama, sedangkan kepimpinan BN Tenom dan kroni-kroni mereka mewah dan senang-lenang di atas kesusahan penduduk kampung.

Dalam keadaan penduduk kampung terpaksa bertungkus-lumus untuk meneruskan kehidupan mereka, YB-YB BN dan kroni-kroni asyik menimbun kekayaan dan menjana kemewahan hidup mereka.
“Kita dapat lihat dengan jelas, modus operandi kepimpinan BN hanyalah untuk mengejar projek-projek yang hanya memberikan keuntungan kepada mereka dan kroni sahaja. Pemimpin-pemimpin BN secara terang-terangan memperjudikan masa depan rakyat demi untuk memenuhkan poket-poket mereka sahaja. Mungkin inilah yang didefinisikan sebagai ‘Poket di dahulukan, pencapaian projek untuk diri sendiri diutamakan’ bagi menggantikan cogankata 1Malaysia.

Turut hadir di program ini ialah Ketua Penerangan Cabang Tenom, Ketua Wanita Cabang, Ketua AMK PKR Cabang Tenom dan beberapa orang Jawatankuasa Cabang.- Sabahkini.net

PKR BERJAYA TAWAN KAMPUNG RAIMIE UNGGI!
OPERASI memperkasa nadi penggerak PKR Cabang Tenom dilanjutkan lagi ke kampung Mamaitom dan misi mereka menawan kampung tumpah darah Ahli Parlimen Tenom, Datuk Raimie Unggi terlaksana.

Sambutan yang begitu menggalakkan memberikan signal yang jelas bahawa rakyat Tenom inginkan perubahan terhadap pentadbiran Kerajaan Sabah yang terlalu lembab sehingga mereka merasakan diri mereka bagaikan dikuarantin sejak 47 tahun lalu.

Ketika ditemui oleh Krew Sabahkini.net, penduduk kampung berkenaan menyatakan bahawa mereka kini bertekad ingin melakukan perubahan kerana mereka tidak gentar lagi menghadapi ugutan atau amaran dari sesiapa pun kerana telah membulatkan tekad menyertai PKR.

Penduduk kampung ini menegaskan bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang demokrasi dan seharusnya kebebasan bersuara dan memilih tidak dipertikaikan sama sekali oleh kepimpinan UMNO/BN dan kroni-kroninya, Ketua Kampung dan JKKK yang dianggap sebagai ‘Pak Turut’ dan boneka BN.

Ketua Cabang Tenom, Halik Zaman ketika di minta memberikan sepatah dua kata di majlis berkenaan menegaskan, bahawa PKR kini lebih berkeyakinan untuk bergerak maju dan merobohkan kubu-kubu UMNO/BN demi satu bagi mencapai hala tuju perjuangan membela nasib rakyat Sabah.

Menurut Halik lagi, sudah terlalu lama pemimpin UMNO/BN memperdayakan pengundi-pengundi terutamanya penduduk di pedalaman.

Rakyat di pedalaman akan terus menerus miskin dan tidur bersulamkan segala kepayahan manakala pemimpin-pemimpin UMNO/BN terus tidur di tilam yang empuk dan diuliti kemewahan.

“Inilah matlamat PKR terutama untuk membenteras kemiskinan rakyat Sabah di pedalaman yang selama ini dipandang remeh oleh pemimpin BN,” ujar Halik lagi.

Halik Zaman menyatakan, sekiranya PKR diberi peluang menerajui pentadbiran Kerajaan Negeri dan Pusat, beliau akan memastikan segala kepincangan dan kesulitan rakyat akan di atasi dengan segera.

Keperihatinan kerajaan Pakatan Rakyat telah terbukti di negeri Selangor. Pelbagai bentuk kebajikan untuk rakyat telah diwujudkan dan disempurnakan dengan sewajarnya. Rakyat Selangor kini sedang menikmati pelbagai kemudahan hasil dari sistem pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat.

Menurut Halik lagi, rakyat Sabah sewajarnya diberi layanan ‘Kelas Satu’ memandangkan Sabah mempunyai sumber hasil yang lumayan, akan tetapi hasil dari sumber hasil bumi Sabah hanya dinikmati oleh ‘segolongan yang terpilih’ sahaja, rakyat dibiarkan hidup diuliti kesukaran hidup.

“Maka kerana itulah rakyat Sabah harus terus bangkit dan berilah peluang kepada Pakatan Rakyat untuk membuktikan kesungguhan mereka untuk merubah nasib hidup rakyat Sabah khasnya di pedalaman”, kata Halik lagi sebelum mengakhiri ucapan beliau pada petang itu.

No comments: