Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Wednesday, September 8, 2010

SYARIKAT AIR DI SAMAN 3 KELUARGATiga keluarga memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap syarikat pemaju, Superview Development Sdn Bhd, dan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) kerana kecuaian berhubung tragedi tanah runtuh di Bukit Antarabangsa pada 2008.

Mereka menuntut ganti rugi di antara RM1.5 juta dan RM2.2 juta.

Keluarga berkenaan adalah Datuk Amanullah Mohamed Yusoof, Harveen Kaur Balbhir Singh dan K Thanarajah yang memfailkan saman tersebut secara berasingan.

Menurut pernyataan tuntutan itu, plaintif memperincikan butiran kecuaian pemaju yang dinamakan defendan pertama sebagai pemilik tanah. Antaranya kegagalan mereka membina landai yang selamat, melantik orang yang berkelayakan, membina dan menyelenggara perparitan yang sempurna dan mengalihkan rumah-rumah yang terbengkalai.

Manakala kecuaian SYABAS selaku defendan kedua pula antaranya, gagal menyelenggara paip air aktif di dalam dan sekeliling landai rumah yang terbengkalai, gagal memastikan paip air aktif tidak bocor dan gagal mengambil langkah berjaga-jaga.

Plaintif sehubungan itu menuntut ganti rugi khas dan am, faedah, kos dan relif yang difikirkan perlu.

Kejadian pada 6 Disember 2008 di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa itu mengorbankan lima nyawa manakala 14 banglo musnah.

Serentak dengan kejadian itu, seramai 3,000 hingga 5,000 penduduk di kawasan perumahan bertingkat berhampiran lokasi tanah runtuh itu juga diarahkan supaya berpindah.

No comments: