Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Saturday, September 18, 2010

ANTARA FELDA SG BUAYA(SELANGOR) & FELDA CAHAYA (JOHOR) MANA YG TERBELA?

Semenjak daripada 2008 yang lagi, saya telah berulang alik di beberapa Felda di parlimen Hulu selangor ini. Saya pernah bawa TV3 ke Felda sungai buaya untuk menyaksikan sendiri nasib yang dialami oleh 393 peneroka apabila kawasan mereka kononnya nak dimajukan untuk menjadi Bandar Baru Sungai Buaya

Maka penerokanya dijanjikan untuk mendapat (pampasan) keluasan tanah 8 hektar yang dijual dengan harga lebih kurang 1.2 juta. Seluruh Malaysia tahu, apa yang telah dirasai, derita, tangisan, air mata penduduk-penduduk di Felda Sungai Buaya.

Sampai hari ini, mereka yang bertanggungjawab menipu dan menindas peneroka Felda Sungai Buaya masih belum membayar pampasan kepada penduduk sungai buaya, bakinya masih ada lagi 853,000 ringgit setiap seorang. Daripada RM1.2 juta dan mereka telah menanti lebih kurang 15 tahun lamanya.

Felda sungai buaya dibuka pada tahun 60-an. Sekarang ini, yang masih hidup hanya sekitar lebih kurang 45 orang sahaja. Yang lain-lain telah meninggal dunia.

Saya masih ingat dalam satu majlis dialog di Sungai Buaya apabila seorang makcik tua berumur hampir 80 tahun dalam keadaan berjalan menggigil memegang tangan saya, dia kata, “anak, makcik ingat kerajaan ni betul. Nak ambil tanah, nak majukan felda di tempat ini. Penerokanya dijanjikan nak jadi jutawan, tetapi umur makcik dah hampir 80 tahun,” dia kata.

“sama ada makcik boleh hidup lagi atau tidak untuk menerima baki pampasan 850,000 lagi yang dijanjikan.” Makcik ni bagitahu saya dan saya jadi sebak apabila dia memaklumkan kepada saya pendapatan tak ada.

Saya tanya makcik ni, bagaimana makcik nak menyara hidup? Dia mengatakan apabila pokok getah dia tak ada, tanah dia diambil oleh kerajaan, maka dia kata, anak pokok getah hidup di dalam paya. Anak pokok itu hidup dan makcik menoreh di atas anak pokok tersebut 8 tahun kemudian.

Maknanya, pokok getah yang hidup tu, atas paya tu la yang ditoreh dan saya tanya berapa dapat? Sebulan dia kata paling banyak pun RM100. 100 ringgit nak bayar bil eletrik, bil air, telefon dan sebagainya. Dan kalau ada masa pergilah ke Felda Sungai Buaya, boleh tengok sendiri peninggalan-peninggalan kerajaan BN, rumah-rumah yang daif, apabila berlakunya penipuan kepada peneroka yang dijanjikan untuk menjadi jutawan segera.

Dan nasib peneroka Felda Sungai Buaya hampir sama dengan Felda Cahaya Baru di Johor yang berlaku di zaman (Tan Sri) Muhyiddin Yassin sebagai menteri besar Johor. Kalau (peneroka) di Sungai Buaya dijanjikan RM1.2 juta, (peneroka)di Felda Cahaya Baru dijanjikan RM1.3 juta.

Saya hairan, bagaimana Muhyiddin Yassin datang ke Sungai Buaya menjanjikan, dia umum dalam ucapannya dia kata, kerajaan pusat akan menangani isu Felda Sungai Buaya. Muhyiddin tak perlu berlagak untuk menjadi ‘Santa Claus’ tak perlu berlagak nak menjanjikan yang indah-indah kepada penduduk Sungai Buaya, sedangkan dia sendiri terlibat apa yang telah berlaku kepada peneroka Felda Cahaya baru ketika dia menjadi menteri besar Johor
Kalau peneroka (Felda) Sungai Buaya 15 tahun (dizalimi), peneroka di Felda Cahaya Baru, tuan-tuan, zaman dia jadi MB, hampir 17 tahun, daripada 1.3 juta, penerokanya hanya baru dapat RM120,000 sahaja. Dan nasibnya sama, sama merempat peneroka Felda Cahaya Baru dengan peneroka di Felda Sungai Buaya.

No comments: