Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Monday, December 17, 2012

MISTERI PEGUAM TERDEDAH DALAM DIAM ?

Aktivis politik, Haris Ibrahim, akan melobi Majlis Peguam untuk mendedahkan identiti peguam kanan yang menulis pengakuan kontroversi kedua penyiasat peribadi P Balasubramaniam tentang pembunuhan Altantuya Shaariibuu pada tahun 2006.

Haris, yang juga peguam sebelum ini, mengatakan beliau akan membuat permohonan di pejabat Majlis Peguam esok (Isnin), memetik alasan bahawa peguam kanan melakukan “dosa besar” kerana merangka akuan bersumpah (SD) tanpa berunding dengan Balasubramaniam terlebih dahulu.


“Terdapat bukti mencukupi membolehkan Majlis Peguam untuk menyiasat perkara ini. Jika majlis melihat ini sebagai serius seperti yang saya llihat, dan ramai peguam kanan lain, mereka akan dapat ke akar kemelut ini sekali dan untuk semua,” Haris(gambar)memberitahu The Malaysian Insiderketika dihubungi di sini.

Beliau menegaskan perkembangan terkini sekitar perkara itu, terutamanya dengan kemunculan semula ahli perniagaan Deepak, memberikan alasan yang cukup untuk majlis mengambil tindakan.

Haris menjelaskan pada masa lalu identiti peguam di sebalik SD kedua Balasubramaniam kekal “misteri”, baru-baru ini secara terbuka dinyatakan oleh Deepak sendiri, semasa pendedahan dalam satu temu bual dengan lidah rasmi PAS, Harakah.

Dalam temubual itu, yang dirakam dan dimuat naik oleh “TVPAS” di saluran Youtube, peniaga karpet itu terlepas cakap nama peguam tersebut apabila menjelaskan peranan beliau dalam SD kedua.

Akan tetapi pada minit ke 14:39 dalam klip itu, nama peguam tersebut disenyapkan.

“Namun, ini bermakna terdapat individu yang tahu identiti peguam ini — Deepak, TVPAS dan pastinya, pasukan pengarang. Kita boleh memulakan penyiasatan dan mendedahkan orang ini,” kata Haris.

Di dalam blog aktivis tersebut Jumaat lalu, Haris menyatakan hasratnya untuk menulis kepada Majlis Peguam dan mengugut untuk mendedahkan nama peguam tersebut jika permohonannya tidak dilayan selepas 14 hari.

Beliau menyatakan beliau mengetahui identiti peguam bergelar “Tan Sri” itu daripada tiga sumber bebas dan boleh dipercayai dan tidak keberatan untuk mendedahkannya jika diperlukan.

“Saya akan menulis surat kepada Majlis Peguam untuk bertanya jika mereka akan melancarkan satu penyiasatan ke atas urusan kotor ini,” katanya dalam tulisan tersebut.

Perakuan bersumpah kedua Balasubramaniam muncul sehari selepas SD pertama beliau pada 3 Julai 2008, tentang pembunuhan Altantuya 2006, di mana dua komando elit polis disabitkan bersalah dan menghadapi hukuman mati.

Dalam satu sidang akhbar tergesa-gesa itu, Balasubramaniam, diiringi oleh peguam M. Arulampalam, keluar untuk menarik balik SD pertama beliau, dengan mendakwa ia ditandatangani kerana menerima ugutan.

Beliau kemudian mengeluarkan SD kedua, yang beliau dakwa kemudian pada tahun 2009 disediakan oleh peguam lain tanpa perundingan terlebih dahulu dengannya.

Deepak menjadi tajuk berita apabila penulis blog terkenal, Raja Petra Kamaruddin mendedahkan peranan beliau dalam membantu SD kedua detektif swasta itu untuk menyangkal akuan bersumpah pertama.

Peniaga itu kini berada dalam berita kerana menyaman Awan Megah (M) Sdn Bhd milik Ketua Wanita Umno Selangor Senator Datuk Raja Ropiaah Abdullah dibawah jenayah pecah amanah dalam penjualan 223.33 ekar tanah di Bukit Raja.

No comments: