Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Friday, November 2, 2012

DARI ALLAH SERIKANDI INI DATANG DAN KEPADA ALLAH BELIAU KEMBALI MENEMUI


Temubual kali terakhir Maryam Jameela di sebuah stesen TV tempatan sebelum beliau meninggal dunia.
LAHORE -- Seorang ilmuan serikandi Islam dan juga penulis, Maryam Jameela yang dilahirkan sebagai seorang Yahudi tetapi telah memeluk Islam pada usia 27 tahun selepas kagum dengan penulisan Maulana Syed Abul Ala Mawdudi, telah meninggal dunia akibat kegagalan jantung di sini pada hari Rabu 31/10/2012 yang lalu.

Jameela dilahirkan di New York, Amerika Syarikat. Selepas memeluk agama Islam beliau telah datang ke Lahore pada tahun 1961 dan berkahwin dengan seorang ahli Jamaat Islami, Yousuf Khan. Beliau kemudian mengabdikan hidupnya kepada penyebaran dakwah agama Islam.

Maryam Jameela telah menulis 34 buah buku, tetapi buku Islam in Theory and Practice dan Islam and Orientalism antara karyanya yang paling popular dan dikenali. Semua buku tulisannya adalah di dalam Bahasa Inggeris.

Jasad beliau telah dikebumikan di tanah perkuburan Sunnat Nagar pada waktu petang. Solat jenazahnya telah diimamkan oleh Hafiz Muhammad Idrees.

Pemimpin JI termasuk Timbalan Ketua, Ch Muhammad Aslam Saleemi, Dr Farid Ahmed Piracha, Ahmed Mian Maqsod dan beratus-ratus pekerja JI menghadiri upacara majlis pengkebumiannya itu. Ketua JI Pakistan, Syed Munawar Hasan, Prof Ghafoor Ahmed, Prof Khurshid Ahmed, Sirajul Haq, Liaquat Baloch dan lain-lain pemimpin Parti Pusat turut melahirkan rasa kesedihan di pemergiannya.

Menurut mereka, Maryam Jameela adalah seorang wanita hebat yang menemui cahaya kebenaran selepas mengharungi perjuangan yang besar dan selepas memeluk Islam dia mengabdikan hidupnya dalam memperjuangkan ad-Deen. Jasa al-marhumah dalam menyebarkan dakwah Islam sebagai agama yang praktikal untuk seluruh umat manusia.

No comments: