Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Friday, November 23, 2012

ASTAGFIRULLAH ! 207 BILION RINGGIT TAHUN 2004 SAPA DAH LIPAT


KUALA LUMPUR, 7 NOV – PAS Perak menubuhkan satu ‘Sekretariat Jejak’ bagi mencari bekas kerahan dan waris rakyat Malaysia yang terlibat dalam pembinaan landasan maut sepanjang 415km Siam ke Burma pada perang dunia kedua 1942-1946.
Sekretariat ini dipengerusikan Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin menuntut penjelasan kerajaan berhubung pampasan ‘Wang Darah’ yang diberikan oleh kerajaan Jepun sebagai ganti rugi berjumlah RM207 bilion.
Menurutnya, terdapat satu nota yang disahkan oleh Gabenor Bank Negara bertarikh 13 Disember 2004 berhubung jumlah dana bernilai RM207 bilion.
Justeru, Nizar menuntut satu penjelasan adakah nota berkenaan sahih dan mempunyai kaitan dengan wang berkenaan.
“Ada surat-surat tertentu yang dikeluarkan Kementerian Kewangan kepada persatuan yang mengesahkan wang tersebut dalam simpanan mereka (kerajaan).
“Misalnya surat bertarikh 29 Mac, satu memo daripada Kementerian Kewangan kepada Pengerusi Persatuan Bekas dan Waris Buruh menyatakan bahawa sejumlah RM207 bilion itu diangkat untuk kelulusan kerajaan di mana prosesnya dimaklumkan kepada pejabat Peguam Negara dan peringkat Sumber Manusia.
“Perkara ini disahkan Menteri Kewangan, (wang) masih dalam simpanan. Kalau masih disimpan mengapa tidak diberikan kepada rakyat?” soal Nizar.
Menurut Nizar, seramai 72,000 rakyat Malaya pada ketika itu dikerah dan hanya 30,000 orang daripada mereka yang kembali ke Malaysia sementara selebihnya gagal dijejaki.
Sekembalinya mereka ke tanah air, satu pertubuhan dibentuk yang digelar Persatuan Kebajikan Bekas Dan Waris Buruh Binaan Landasan Kereta Api Siam Ke Burma Tahun 1942-1946.
Mengikut pecahan, jumlah 30,000 ini mellibatkan 60 peratus bangsa Melayu, 20 peratus India, 15 peratus Cina dan 5 peratus bangsa lain. Sekiranya mereka masih hidup, umur mereka di antara 80 hingga 85 tahun.
Jika wang berkenaan diagihkan kepada 30,000 bekas buruh dan waris, mereka bakal menerima pampasan bernilai hampir RM3 juta setiap seorang.
Pada 27 Julai 2011, pihak persatuan menulis satu surat kepada kerajaan bagi menanyakan status wang tersebut dan dimaklumkan bahawa wang itu diserahkan kepada Perbendaharaan Negara.
Jelas Nizar, beliau turut membangkitkan perkara ini pada sesi penggulungan Kementerian Kewangan di Dewan Rakyat namun tidak dijawab oleh Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Husni Mohd Hanadzlah.
Sehubungan itu, semua waris dan bekas buruh berkenaan boleh menghubungi Sekreteriat Jejak melalui hotline 019-231 6539 dan 013-3266194.

1 comment:

Anonymous said...

orang dalam kerajaan umno bn haram jadah dah songlap, nak buat macamana rayat yg bangang memilih parti syaitan ini menerajui negara.