Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Sunday, October 16, 2011

DATANG KERA JAAN BN, SEMUA BERGANDA KOSNYA

KOS HOSPITAL SHAH ALAM KOS BERGANDA, PROJEK ISTANA NEGARA KOS BERGANDA, PROJEK JAMBATAN SERONG UPPS JAMBATAN BENGKOK JOHOR DAHLAH TAK JADI KENA BAYOR BERGANDA , KERETA IMPORT MASUK MALAYSIA SEMUA BERGANDA. WAIMA, BARANG LUAR YANG PALING MURAH PUN AKAN BERGANDA MASUK MALAYSIA SELAGI BN MEMERINTAH. ITU BELUM BARANG PENGGUNA MALAYSIA SENDIRI SEPERTI AIR, API DAN GAS SERTA TOL SEMUA NAK DIGANDA.

Bijaknya UMNO/BN meng'kurus'kan perbendaharaan negara.. bandingkan kos bagi pembinaan landasan keretapi ini..

Kos bagi pembinaan landasan MRT Sungai Buloh sepanjang 150Km berjumlah RM50 Billion atau lebihkurang USD17 Billion atau USD133Juta perlu dibelanjakan bagi setiap Kilometer.


Tetapi kos yang dibelanjakan oleh Kerajaan China yang menghukum mati dengan ditembak dikepala bagi setiap pesalah rasuah, bagi membina landasan sepanjang 1,318 Km adalah USD22 Billion, purata bagi setiap Kilometer adalah USD16 Juta sahaja..

Perlu diketahui landasan yang dibina ialah landasan untuk Keretapi paling laju di dunia dengan kelajuan mencecah 350Km/J spesifikasinya sudah tentu jauh lebih baik dari MRT itu..

Kenapa agaknya ya.. kalau nak dikatakan kos buruh kita lebih mahal dari kos buruh di China kebanyakkan pekerja yang terlibat adalah warga asing yang dibayar murah..

Nak kata kos material kita mahal.. kenapa kita tidak import dari China material yang dikatakan mahal itu?

Anggaran diatas dibuat ketika nilai bagi 1 US Dollar (USD) = 2.9411 Malaysian Ringgit (MYR) harap maklum..
Butiran lanjut :-
http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2011/10/mahalnya-landasan-keretapi-kita-china.html

No comments: