Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Monday, June 27, 2011

PENGERUSI TELINGA KUALI SEBELUM, KINI DAN DOT DOT DOT


Rentetan SPR mewarisi pengerusi yang penipu terus berganti. Dulu pengerusinya pada tahun 2007 beria-ia mahu guna dakwat kekal, tup-tup last minit nak PRU terus dibatalkan dan dakwat yang berjuta nilainya dibuang saja.


Dakwat tanda jari dan penipuan dalam Pemilu....
"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menggunakan dakwat tanda kuku atau jari pada pilihan raya umum akan datang bagi menghapus segala keraguan dan dakyah pihak tertentu berhubung penipuan dalam proses pengundian di negara ini yang dibangkitkan selepas pilihan raya umum 2004. Pengerusinya, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, berkata walaupun langkah itu terkebelakang dan tidak berkesan membanteras penipuan jika benar-benar wujud, ia dapat mengurangkan usaha pihak tertentu menggunakan isu pengundi hantu sebagai gimik politik atau menjatuhkan imej SPR."- Berita Harian,14 Ogos 2007


Bila membaca kenyataan Pengerusi SPR ini,seolah-olah dia mengakui bahawa gejala penipuan sememangnya berlaku dalam setiap pemilu. Gejala penipuan ini wujud,tetapi sering dinafikan oleh SPR,walaupun telah ditunjukkan dengan bukti-bukti-bukti kukuh.

Pengerusi SPR ini juga pernah berkata,"In an election, cheating could be done in three ways namely by using the identity cards of dead electors, using other voters' identity cards or casting the votes twice (by using the same identity cards at two different places),"

Ada berbagai cara penipuan lain yang boleh dilakukan selain daripada apa yang disebut oleh Pengerusi SPR itu. Namun demikian,perbuatan penipuan ini akan menjadi lebih berkesan dengan bantuan pihak-pihak lain yang bekerjasama bagi menjayakan rancangan tersebut untuk memastikan parti yang memerintah terus berkuasa.

Antara cara penipuan yang dilakukan adalah:

a. memindah pengundi-pengundi pembangkang totok ke tempat-tempat lain yang jauh dan
tempat mereka diganti dengan pengundi-pengundi impot.
b. mengeluarkan buku daftar pemilih yang berbeda-beda,semasa semakan,nama anda tercatat hitam putih,tapi bila masa hendak mengundi tiba-tiba nama anda tiada,pelik tapi benar.
c.pindah pengundi sesuatu kaum dari satu kawasan Parlimen yang pasti kehadiran mereka itu tidak membawa apa-apa makna ke kawasan Parlimen lain yang perlukan sokongan kaum tersebut. Umpamanya pindah pengundi-pengundi Melayu dari Jelutong atau Tanjong ke Permatang Pauh.
d. memasukan nama pengundi-pengundi baru,walaupun pengundi-pengundi ini tidak pernah memohon untuk menjadi pengundi dengan ganjaran tertentu.

Demikianlah beberapa penipuan yang boleh difikirkan,mungkin anda tahu cara-cara penipuan lain,berkongsilah.

No comments: