Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Thursday, February 10, 2011

PROJEK PPRT BN 2006, WIRING ADA ... LETRIK TIADA SAMPAI LAANIE
KUALA KUBU BHARU - “Kami sudah hilang sabar!” demikian keluhan Tok Batin, Hassan Polis, 54, bersama penduduk Orang Asli, Kampung Kolam Air di sini berikutan masalah ketiadaan bekalan elektrik yang dialami sejak lima tahun lalu.

Menurutnya, selama ini, lapan keluarga di perkampungan tersebut hanya bergantung dengan pelita, lilin dan sesekali cahaya unggun api untuk melakukan kerja rumah termasuk apabila menguruskan persiapan anak-anak ke sekolah di waktu pagi.

Bagaimanapun, mereka terpaksa bergelap sekiranya perbelanjaan untuk membeli lilin dan minyak gas habis digunakan untuk membeli keperluan harian.

“Tetapi, walaupun kami marah dengan keadaan seperti ini, kami masih menghormati undang-undang kerana apa yang mahu hanyalah penyelesaian.

“Kami sedar kami hanya penduduk minoriti tetapi, kami ada hak seperti mana disuarakan kebanyakan pemimpin yang mahu membela nasib kami,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di sini, semalam.

Hassan berkata, sejak 2006 mereka dijanjikan kemudahan bekalan elektrik sebaik rumah penduduk yang dibina menerusi Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) siap sepenuhnya di kampung mereka.

Hassan bagaimanapun kesal kerana walaupun rumah berkenaan siap, namun bekalan elektrik yang dijanjikan tidak disambung.

“Dua, tiga tahun kami masih boleh sabar, tapi ini sudah lima tahun kami menunggu dengan pelbagai janji dan alasan diberikan.

“Tetapi, sehingga ke hari ini kami tetap bergelap dan masih bergantung kepada lilin dan pelita sedangkan orang lain sudah menikmati kemudahan asas ini,” katanya.

Menurutnya, jika dilihat pada jarak perkampungan mereka dengan bandar yang hanya memakan masa lima minit atau lebih kurang 1.5 kilometer, tidaklah sukar untuk menyalurkan bekalan elektrik.

Katanya, perkara itu juga tidak mungkin menjadi faktor penghalang kerana tiang lampu dan kabel telah pun dipasang pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Bagaimanapun, beliau hairan mengapa kemudahan itu masih belum disambungkan ke perumahan mereka.

Apabila ditanya pernahkah aduan dibuat kepada Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), beliau berkata, mereka pun ada maruah dan tidak sepatutnya mereka dibiarkan turun naik ke pejabat JHEOA daerah untuk kemukakan perkara sama.

“Rasanya sudah bertimbun surat kami di pejabat JHEOA. Dan orang pejabat pun sudah muak dengan muka kami yang terlalu kerap ke sana.

“Jadi, kami rasa amat kecewa dengan masalah yang tidak berkesudahan ini sehingga membebankan kami semua,” katanya.

Sementara itu, Johari Buyung, 34, berkata, mereka pernah usahakan untuk memanjangkan aduan kepada wakil rakyat, namun mendakwa ditegah pegawai JHEOA kerana tidak mahu menanggung malu.

Johari berkata, mereka hanya dinasihatkan supaya bersabar dan menunggu sehingga peruntukan disalurkan.

No comments: