Kenapa dinamakan Blogspot Ulama Pewaris Nabi ? Blog ini telah diaktifkan sejak tahun 2008 dengan berlatarbelakang memberi info tentang Islam dan politik. Blog ini sentiasa berterusan memperjuangkan memberi, menwar, memapar maklumat/info/penerangan ISLAM & politik namun Ulama Pewaris Nabi adalah menjadi idola dan perlu dijadikan ikutan dan juga sebagai sempadan kebaikan yang akan menahan atau membatas kejahatan agar tidak berterusan dan disedarkan sehingga akhirnya kebaikan akan menguasai keadaan.Nama blog ini tidak mencerminkan blogernya seorang Ulama tetapi sedang berusaha dan bercita-cita ke arah itu.Amin

pasbs2

pasbs2

pasbs baner

pasbs baner

Wednesday, December 1, 2010

BERLAGAK BAIK TAPI RON NAIK !


Minyak Petrol RON97 naik 15 sen jer!!!
Dalam pembentangan Bajet yang lepas diberitakan negara mencipta kekayaan, kemegahan dan telah juga akan membantu rakyat. Tetapi keputusan ini memberi berita duka kepada semua rakyat. Memang ramai yang tak guna RON97 tapi kesan lain macammana? Semuanya akan berbalik pada rakyat.

Saban hari sibuk bak buat bangunan pencakar langit nak mengalahkan pencakar langit PM Malaysia ke 4 . Tapi tiba-tiba naikkan harga minyak. Al-maklumlah! kununnya harga minyak Malaysia masih terendah dibandingkan dengan negara luar.
Harga minyak petrol RON 97 mengalami kenaikan 15 sen kepada RM2.30 seliter mulai tengah malam tadi.
“Ya, harga minyak petrol RON 97 dah naik walaupun RON95 tidak mengalami perubahan.

Ia kenaikan kali kedua sejak kerajaan membuat pelarasan subsidi dan memutuskan untuk mengapungkan harganya dari semasa ke semasa.

Pada 1 November lalu, petrol gred RON 97 naik sebanyak 5 sen kepada RM2.15 seliter.
Bagaimanapun kenaikan harga itu tidak diumumkan manakala Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia bukan satu isu yang patut dimanipulasi pihak tertentu kerana harganya sudah diapungkan mengikut pasaran minyak dunia.


Ismail Sabri berkata, penetapan harga itu tidak lagi dilakukan oleh kerajaan dan ia tidak memerlukan sebarang pengumuman.
Komen : kalau bukan kerajaan yang tetapkan harga , bagaimana harga boleh naik?
Memang UMNO/BN perlukan wang dan juga ujian pada rakyat bila mereka dah menang 2 PRK baru-baru ini. Mereka dapat lihat momentum rakyat sama sahaja bila minyak dinaikkan dengan tidak, oleh itu why not mereka naikkan.

Ini berbeza dengan harga petrol RON 95 dan diesel yang masih diberi subsidi dan dikawal kerajaan,” katanya.

Kata beliau, rakyat juga tidak perlu rasa panik kerana lebih 90 peratus penggunaan minyak di negara ini menggunakan RON 95 selain menjangkakan tidak ada kenaikan sehingga penghujung tahun ini.

No comments: